Fotografia de nuntă. De ce este așa de scumpă?

fotograf nunta

Cei care încă-și mai pun întrebarea de ce este scump un fotograf de nuntă o fac, de regulă, răspunzându-și tot ei și cu argumente care doar în aparență au logică. Unele din așa-zisele lor pretexte de a se revolta împotriva oricărui fotograf de nuntă le-am putea enumera într-o înșiruire de genul celei următoare:

  • O nuntă este un eveniment deosebit care există indiferent de voința celui care este fotograf, ea există pur și simplu, este organizată de altcineva în folosul altcuiva, așadar el, tipul acesta care spune că e fotograf, vine și face profit din așa ceva. Este cel puțin imoral!
  • El vine, stă câteva ore, face poze tot timpul, umple un card cu imagini digitale și pleacă! Îl mai vedem doar când vine să ne ceară din nou bani…
  • De ce să nu facem noi poze la nuntă? Spre deosebire de acum câțiva ani, acum oricine ar putea fi fotograf, aproape oricine are un aparat de fotografiat la telefonul mobil, deci ce mare scofală să fii fotograf la nuntă!?
  • De ce să faci bani doar dacă investești într-un aparat de fotografiat?

Desigur că formularea ar putea fi considerată hazlie sau exagerată, ea se regăsește totuși pe forumurile de discuții și cârcotelile aparțin, așa cum probabil vă așteptați, în cea mai mare măsură celor care n-au făcut cine știe ce fotografii în viața lor. Fotografi la nuntă nu au fost și probabil nici nu vor fi.

Într-adevăr, profesioniștii implicați în organizarea unei nunți sunt scumpi, cel puțin în comparație cu alte profesii, să le zicem de toate zilele. Căci da, acesta este adevărul, un fotograf de nuntă, un videograf sau un DJ pentru evenimente din această zonă nu sunt profesii de toate zilele. Nu în fiecare zi ai nevoie de ei. Dar, atunci când cauți un fotograf de nuntă, oricare dintre noi ar dori să angajeze un astfel de profesionist s-ar aștepta să găsească un tip care într-adevăr cochetează cu perfecțiunea. Un fotograf de nuntă nu este absolut deloc pozarul de pe vremuri care mergea la școală și racola copiii din clasa întâi să le facă tablouri cu primul abecedar. Fotografii reci și fără sentimente.

Munca nevăzută a unui fotograf

fotografii de nuntaCine crede că fotografii de nuntă sunt persoane care fac asta doar pentru că au căzut la examenul de bacalaureat se înșală cu siguranță. Anual sunt zeci de mii de elevi care nu iau bacul și cine știe dacă vreunul dintre ei va ajunge fotograf. Știința de a face fotografii nu apare nimănui peste noapte, așa, ca o viziune, gata, de azi mă duc la nunți.

De cele mai multe ori profesia de fotograf se naște din pasiune, iar cel în care a intrat microbul, uneori de mic copil, nu se poate deosebi de alți copii prin ceva foarte aparte. Micii fotografi sunt și ei ca micii pictori, unii vor picta peisaje, alții portrete, alții se vor rata. La fel și fotografii cu pasiuni de mici copii, unii vor deveni portretiști, alții jurnaliști, alții da, fotografi de nuntă iar alții se vor bețivi și-și vor vinde sculele pe nimic. Așa e-n viață.

Totuși, ca să fii fotograf, din orice tagmă vei fi făcând parte, de nunți sau cu fotografii prin National Geografic, vei face foarte multe încercări. Vei fotografia aproape orice până vei deprindemeseria și vei descoperi ceea ce te atrage mai mult, până vei învăța să te joci cu profunzimea și până vei sesiza diferența dintre timpii de expunere. Abia apoi te vei hotărî încotro s-o iei, ce fotografii să faci. Nu oricine poate asta, nu oricine rezistă.

Un fotograf de nuntă e altfel. Lui îi trebuie și distincție în înfățișare și comportament. De obicei, un astfel de profesionist se formează în ani buni și cu ceva educație. Un fotograf de nuntă se va simți jignit dacă-l chemi să-i lipești o bancnotă pe funte. Asta e diferența dintre el și un fotograf cu telefonul mobil.

Un aparat de fotografiat nu înseamnă doar bani investiți

Paradoxal, încă mai sunt oameni care-și închipuie că dacă ai un aparat de fotografiat scump ai și garanția unei imagini reușite. Fals. Un aparat de fotografiat scump, cum este al oricărui fotograf de nuntă serios, de la câteva sute de euro în sus spre deosebire de pocnitorile amatorilor, va face întotdeauna diferența doar dacă știi să-l folosești. Altfel spus, chestiile alea scumpe care atârnă la gatul fotografilor de nunta, daca stii sa le reglezi poți face și fotografii „contre-jour”. Dar câți dintre cârcotași cunosc termenul, nu mai vorbim de setările care se impun!?

aparat foto„Au contraire” dacă ai un aparat ieftin și știi să-l folosești la maxim vei face fotografii bune? Nicidecum, te va limita în creativitate. Un fotograf de nuntă trebuie să facă imaginea atunci când se întâmplă, este un pic de jurnalism în asta, dar în niciun caz nu trebuie să aștepte până se încarcă bateria blitzului, până se reglează meniul telefonului sau alte chestii „mărunte”, iar cine nu pricepe care este diferența dintre un aparat de fotografiat și o pocnitoare nu va înțelege nici diferența dintre speciile de fotografi.

Un fotograf de nuntă va avea întotdeauna în spate multe rebuturi. Ele sunt materialul lui didactic. Din fotografiile acelea nereușite el a învățat. L-au costat transpirație, nervi, timp și bani. Dar nimeni nu va vedea rebuturile, în final toată lumea va vedea, va plăti și va înțelege de ce este scumpă fotografia de nuntă.

Întrebare: după atâția ani de eforturi, de bani investiți și de talent cultivat în fotografia de nuntă, ați accepta să fiți plătit cu salariul minim pe economie?

Comments

comments