Cine sunt şi de ce filmez nunţi…

 

cand-eram-doar-fotograf-de-nunta

la o nunta… fotograf Robertino Bezman

Inca de cand eram mic bunicul meu mi-a facut cadou de ziua mea o camera de filmat si de atunci  ….

…mmmm, ti se pare cunoscut nu-i asa? parca ai mai vazut textul asta pe cateva site-uri de profil, atunci hai sa iti povestesc sincer despre mine.

Numele meu este Marian Neagoe, sunt videograf de nunta, si locuiesc in Galati.

De ce Videograf  de nunta si nu Cameraman de nunta?

 Termenul de Videograf a aparut prima data in SUA, din nevoia bunicilor si parintilor care nu aveau timp sa-si povesteasca viata  si sa transmita copiilor si nepotilor anumite informatii si amintiri. Atunci a aparut Videograful, persoana care sa filmeze anumite momente neregizate din viata personajelor, sa ii aseze in fata camerei de filmat  sa vorbeasca despre ei,despre viata lor, si din toate astea sa creeze un film, o naratiune a vietii lor asternuta in videomemorii ce raman sa se transmita de la o generatie la alta.

instantaneu cu fotograf la nunta… de Trandafir Dănuţ

De acea imi place sa cred ca nu sunt un cameraman, ci un videograf, pentru ca eu vreau sa povestesc in imagini video despre voi, despre nunta voastra, vreau sa creez un film de nunta si nu o filmare, vreau sa fiu un storyteller si nu un fabricant de montaje. M-am apucat de meseria asta de cativa ani buni, si trebuie sa recunosc ca la inceput nu gandeam la fel, eram intr-adevar un cameraman care filma la nunta tot ce ii cadea in fata, fara nici un fel de idee generala asupra a ceea ce vreau sa fac, dar din fericire in scurt timp mi-am dat seama ca nu e bine, ca ceva nu se leaga, oamenii nu pot sta in fotoliu 6 ore sa urmareasca cum se invarteau intr-o hora 20 de minute si faceau aceleasi miscari. Sau probabil se uitau doar odata, dupa care filmarea de la nunta prindea un strat consistent de praf in sertar pentru multi ani. Atunci am schimbat sistemul, mi-am dat seama ca eu trebuie sa documentez nunta, trebuie sa povestesc despre nunta intr-un film scurt, de maxim 30 de minute, in care sa reusesc sa redau emotiile traite in ziua nuntii, sa nu fie plictisitor si in acelasi timp sa tin cont ca cele mai importante momente din ziua nuntii sa se regaseasca in acel film.

De ce fac asta? pai este simplu, este bussinesul meu. La  fel ca toate celelalte servicii din lumea asta, nici videografia nu este gratis, este o munca a naibi de solicitanta, mai ales atunci cand vrei sa creezi, sa faci arta, si in acelasi timp o munca foarte scumpa. Ca sa poti ajunge la un anumit nivel e necesara o investitie destul de mare in educatie, care este cea mai importanta, dar si in echipamente. Nu pot sa spun ca sunt pasionat de ceea ce fac, as minti daca as spune asta, consider ca pasiunea nu trebuie legata niciodata cu bussinesul. Pot insa sa spun ca imi place ceea ce fac, pot sa spun ca sunt destul de capabil sa inteleg ce presiune apasa pe umerii mei din momentul in care cineva imi oferta responsabilitatea de a gestiona probabil cele mai important moment din viata lui, pot sa spun ca sunt destul de orgolios incat sa caut tot timpul sa ma perfectionez, si sa tin pasul cu concurenta. Ca tot veni vorba, concurenta pentru mine reprezinta cel mai bun prieten, fara de care nu cred ca as putea sa avansez niciodata, si cred ca lucrul asta e valabil in toate domeniile.

 

Cam atat pentru moment, va las sa studiati portofoliul meu, si sa va dati singuri seama daca imi merit numele de Videograf de Nunta.

 

Comments

comments